Η ιστορία της Αλεκτρώνας & της Παστίδας

Ζούμε σ’ένα νησί ηλιόλουστο και μοναδικό που το κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο και αποτελεί έναν ιδανικό τόπο διακοπών. Η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων , όταν αναδύθηκε από την αλμύρα της θάλασσας , για να δοθεί ως δώρο στο θεό Ήλιο. Πάνω σ’αυτό το νησί ο Ήλιος παντρεύτηκε τη Νύμφη Ρόδο και γεννήθηκαν επτά γιοι , οι Ηλιάδες , και μια κόρη η Αλεκτρώνα, η οποία πέθανε παρθένα και τιμήθηκε με τους ήρωες. Τα αρσενικά παιδιά ήταν ο Όχιμος ,ο Κέρκαφος, ο Μάκαρ, ο Ακτίονας , ο Τενάγης , ο Τρίοπας και ο Κάνδαλος. Οι Ηλιάδες διακρίθηκαν στη μάθηση, είχαν έφεση κυρίως στην αστρολογία, εισήγαγαν νέες πρακτικές στη ναυτιλία και σ’αυτούς αποδίδεται ο διαχωρισμός της μέρας σε ώρες. Η εξυπνάδα τους όμως και η φιλομάθεια τους δεν ήταν αρκετές για να τους αποδεσμεύσουν από τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα τους, όπως η ζήλια και ο φθόνος. Αυτός που ξεχώριζε ήταν ο Τενάγης και τα αδέλφια του τον σκότωσαν από την ζήλια τους. Μόλις η πράξη τους έγινε γνωστή διέφυγαν σε άλλα μέρη.

Στην Καρία , στην Κω , στη Λέσβο και στην Αίγυπτο, όπου φημολογείται ότι ο Ακτίονας έχτισε την Ηλιούπολη και δίδαξε στους Αιγύπτιους την τέχνη της αστρονομίας. Μόνο ο Όχιμος και ο Κέρκαφος , που δε μετείχαν στο φόνο , έμειναν στο νησί , όπου έχτισαν την Αχαία πόλη. Ο Όχιμος ως μεγαλύτερος έγινε βασιλιάς , πήρε για σύζυγο του την Ηγητορία και απέκτησαν μια κόρη την Κυδίππη. Αργότερα ο Κέρκαφος διαδέχτηκε τον Όχιμο παντρεύτηκε την Κυδίπη και απέκτησαν τρείς γιούς . Οι τρεις γιοι τους , είναι γνωστοί σε όλους μας : ο Κάμειρος, ο Ιαλυσός και ο Λίνδος , μοίρασαν το νησί σε τρία μέρη και ο καθένας έκτισε μια πόλη με το όνομα του. Το δικό μας χωριό, η Παστίδα, αποτέλεσε από τα χρόνια εκείνα ένα σημαντικό κομμάτι της ‘’Αχαΐας πόλης’’. Η ιστορία του είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο φανταζόμαστε και χάνεται στα βάθη των αιώνων μπλεγμένη σ’ένα συνανθύλεμα από μύθους , μυθολογικά και ιστορικά στοιχεία αλλά και γεγονότα. Ακόμα και το όνομα του φανερώνει τη θεϊκή του προέλευση και τονίζει την ιερότητα του χώρου και της ευρύτερης περιοχής.

Η περιοχή που εκτείνεται από το σημείο όπου βρίσκεται το κοιμητήριο μας έως την νότια πλαγιά της Φιλερήμου μαρτυρά ατράνταχτα ότι ο οικισμός μας αποτέλεσε στο παρελθόν σημαντικό κομμάτι μιας συνένωσης πόλεων , μιας συμπολιτείας . Μαρτυρίες και αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα αυτά, όπως η Δωρική κρήνη καθώς και ο ‘’Ιερός Νόμος της ‘Αλεκτρώνας’’, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην ομώνυμη νύμφη, η οποία λατρευόταν στη συγκεκριμένη περιοχή. Ο χώρος αυτός ήταν μια τοποθεσία με έντονη ενεργειακή δύναμη γι’αυτό και επιλέχθηκε ως ΄’ιερός τόπος’’για την ιέρεια του Απόλλωνα , Αλεκτρώνα. Οι αρχαίοι πρόγονοι μας έδιναν μεγάλη σημασία στη διάκριση των χώρων . Σύμφωνα με τον Ιππόδαμο , σπουδαίο αρχιτέκτονα του 5ου αιώνα π.χ. οι χώροι χωρίζονταν σε : ιδιωτικοί , δημόσιοι και ιεροί.

Η Τρίτη κατηγορία ήταν η ανώτερη διάκριση για έναν τόπο, επειδή εκεί υπήρχαν ενεργειακές δυνάμεις, οι οποίες εξέπεμπαν δύναμη χάρη σε κάποιους παράγοντες, όπως το υψόμετρο . η σύσταση του πετρώματος , οι άνεμοι , ο Ηλεκτρισμός και ο μαγνητισμός του εδάφους , τα υπόγεια ρεύματα .Όλα τα παραπάνω υπήρχαν στη συγκεκριμένη περιοχή γι’αυτό και οι αρχαίοι κάτοικοι την αναγνώρισαν ως ιερό χώρο και της απέδωσαν ύψιστες τιμές. Ακόμα και σήμερα ένας περίπατος στα μέρη εκείνα , αρκεί να επιβεβαιώσει την ενεργειακή δύναμη του χώρου και να εξηγήσει , γιατί οι πρόγονοι μας τον επέλεξαν για να χτίσουν ιερά, ώστε να τιμούν τους θεούς και τους ήρωες. Αιώνες μετά, ο χώρος αυτός , αν και σε πλήρη εγκατάλειψη, συνεχίζει να εκπέμπει μια μοναδική ενέργεια βασιζόμενη στην ιερότητα του και τη μεγάλη προϊστορία που σε εμάς έχει κληροδοτήσει. Στο χέρι όλων των κατοίκων του χωριού είναι να αναβιώσουμε αυτή την αίγλη του παρελθόντος και να δώσουμε στον οικισμό αυτό τη σπουδαία θέση και το μεγαλείο που είχε και στην αρχαιότητα.